Solenergidagen 2017 vel overstått!

Simply Solar og Tarpon Solar

 

 

 

 

 

 

Til venstre: Årets solstråle, Thor Christian Tuv, FUSen, med Trine Kopstad Berentsen, Solenergiklyngen, og Ragnhild Bjelland-Hanley, Solenergiforeningen. Til høyre: Marissa Jackson Ræstad, Simply Solar, og Marianne Hernes, Tarpon Solar. Foto: Oskar Åslund.

«Ta brann seriøst, men ikke ‘ta av’ i noen retning – gi nøktern informasjon.» Denne oppfordringen til sol-bransjen kom fra Thor Christian Tuv, daglig leder av solenergiselskapet FUSen, i forbindelse med temaet solceller og brann. Tuv gav forsamlingen på Solenergidagen et innblikk i hva som hadde skjedd under brannen på ASKOs lagerbygg i Vestby, og hva man kan ta med som lærdom videre fra hendelsen.

Solenergianlegget var ikke årsaken til brannen på Vestby, og påvirket heller ikke utbredelsen, slukkingen eller oppryddingen av brannen. Hendelsen var likevel en påminnelse om hvor viktig riktig kunnskap om solcellepaneler og brann er, og kompetanseheving på dette området er nok på sin plass hos diverse aktører i det offentlige, innad i bransjen, og blant byggherrer.

Brannen på Vestby var likevel ikke det eneste som fikk Tuv opp på scenen denne dagen – han mottok også prisen Årets solstråle 2017. Prisen utdeles årlig til en person eller virksomhet i Norge som i forhenværende år har utmerket seg i sin innsats for å fremme bruk av solenergi. Tuvs karriere innen solenergi strekker seg mange år tilbake i tid, og i 2012 startet han FUSen. Sammen med sine underleverandører leverte FUSen flere av de største solcelleanleggene i Norge i fjor, og bidro med dette i betydelig grad til den store økningen av installert effekt vi så i 2016. Les hele begrunnelsen her.

Her finner du alle presentasjonene fra Solenergidagen.

Du kan også lese mer om Øystein Holms innlegg i enerWE, og om lagerbygget Login Vagle i Teknisk Ukeblad.

Debatten rundt solceller og brann kan du lese mer om i Teknisk Ukeblad:

Brannsjef mener solceller kompliserte Asko-brannen. Det er sol-gründer rivende uenig i.

Solcelleanlegg har kommet for å bli. En brann på Vestby må ikke ødelegge momentet for utbredelsen av disse løsningene.

På Solenergidagen fikk vi også gleden av å få på besøk Tonje Elisabeth Kristiansen fra Framtiden i våre hender, som viste en underholdende og informativ video om solceller som ble lansert samme dag. Se og del videoen!