Norsk solenergiforening har en egen nettside, Finsolenergi.no, med et leverandørregister for solenergianlegg (solvarme og socelleanlegg).

Det er mange som vurderer å investere i et solenergianlegg og det er mange nye bedrifter som tilbyr solenergianlegg. Markedet preges av et mangfold av leverandører og underleverandører, mangel på sertifisert personell som kan gjøre det vanskelig for forbrukere å finne den rette leverandøren. I tillegg er en enorm teknisk utvikling som også gjør at markedet, regelverk og foreskrifter endres med jevne mellomrom.

Et solenergianlegg er en stor investering og Norsk Solenergiforening har satt seg som mål å kunne bistå med uavhengig informasjon, kursvirksomhet og har nå laget et nytt uavhengig register med leverandører som oppfyller kriteriene som foreningen har satt opp.

Vi gjør oppmerksom på at det kan finnes andre leverandører som leverer gode solenergianlegg, selv om de ikke står i dette registeret.

NSF er ikke ansvarlig for leveransene til tilbyderne, men vi håper dette er til hjelp når våre medlemmer skal velge leverandører. Det er meningen at man etterhvert kan finne informasjon her, også om hvem som leverer andre tjenester og produkter innen solenergi. Aktørene i dette registeret må oppfylle visse kriterier. Her kan du lese mer om hvilke kriterier leverandørerne må oppfylle.

Vil du vite mer om solenergianlegg generelt eller vurderer du å investere i et solenergianlegg kan du melde deg på kurs i Norsk solenergiforeningens regi. Se kursoversikt på vår hjemmeside.

Noen råd til privatpersoner som skal kjøpe solenergiteknologi- og tjenester:

Vi anbefaler at du setter deg inn i teknologien og regelverket som gjelder for å ta i bruk solenergianlegg. Meld deg gjerne inn som medlem i Norsk Solenergiforeningen og orienter deg på andre nettsider og sosiale media.

1. Undersøk strøm og varmebehov:

  • Hvor mye varme og strøm bruker du de ulike månedene i året?

2. Undersøk tilgjengelige arealer:

  • Hvor store arealer har du, og i hvilke himmelretning og vinkel? Er det skygge?

  • Er det nåværende tak på hus/uthus av god nok kvalitet at det værer 20-30 år, eller skal du skifte tak først, eller samtidig med å få montert anlegget.

3. Solceller eller solfangere:

  • Solfangere kan dekke tappevannsbehov eller vannbårent varmebehov gjennom sommerhalvåret.

  • Solceller kan levere elektrisitet.

4. Få tilbud fra flere leverandører:

  • Kontakt flere leverandører for å få tilbud.

  • Sammenlign ikke bare pris, men innholdet i tilbudet f eks leveringsbetingelser inkl. det som står ‘med små bokstaver’

5. Spør om produktets kvalitet, teknisk levetid, garanti og referanseanlegg:

  • Få referanser fra leverandørene.

  • Undersøk garantitid og kvaliteten til produktene (f eks solceller, convertere ets). Enkelte produkter er sertifiserte, f.eks. SolarKeymark for solfangere.

6. Søk finansierings støtte:

  • Undersøk støttemuligheter hos Enova og i kommunen. Vær evt. oppmerksom på at Enovas støtteordninger ofte ikke kan kombineres med andre støtteordninger.